Big data en bouwen in Nederland

Het is een hype. Of niet? Het is wel zo: iedereen heeft het erover. Big data en bouwen is plotseling een groot ding.Deze week nog een artikel in het Financieel Dagblad over recycling en wonen: met behulp van big data gaat 90% van de nieuwbouw in de toekomst uit gerecycelde materialen bestaan. Verschillende Nederlandse vastgoed bedrijven zouden er actief mee aan de slag zijn. Anderen wachten nog? De vraag die ons bezighoudt: is het niet allemaal gebakken lucht, bouwen blijft toch gewoon bouwen? Dat gepraat over duurzaamheid, verbetering van kwaliteit, vermindering van kosten dankzij inzet van big data is toch gewoon ….. een hype?

Big data is de volgende grote economische revolutie

Bij Inspecter zetten we wél heel zwaar op big data en bouwen in. Want wij denken: big data is de volgende grote economische revolutie. Big data levert de mogelijkheid van een volgende grote productiviteitslag door verbetering van inzicht en kwaliteit van ons handelen. En daarmee vermindert gebruik van grondstoffen en gaan de kosten naar beneden.

Er is ontzettend veel big data in vastgoed Nederland: we kennen bijvoorbeeld allemaal de rijen van mappen met bouwtekeningen en revisietekeningen.

Dé vraag is vaak: waar is die tekening. Klopt toch? Wat zou er gebeuren met je bedrijfsvoering als deze data gestructureerd en ontsloten konden worden, en als je in de data kon zoeken op trefwoorden zodat je snel de juiste informatie kunt hebben?

Bouwen en big data: er is heel veel. Maar waar?

Big data in vastgoed Nederland is als een ijsberg: 90% is onder water, onzichtbaar, want niet ontsloten, dus ook niet gebruikt – dus kun je ook rustig blijven beweren dat het toch niets oplevert.

Ik denk dat we kunnen zeggen dat een deel van vastgoed Nederland nog steeds plant met grote en dure marges die verspillend werken. Dat weten we, ook dankzij initiatieven rondom ketensamenwerking in de bouw, die aantonen dat er ca. 20-35% verspilling bestaat in de bouwketen. Ondanks deze inzichten en inspanningen verandert en verbetert de sector zich traag.

Wij ontsluiten data, ordenen de data op onze ProViewer, zodat je de data kunt gebruiken voor nieuwe inzichten, voor de strategie van je bedrijf. Je moet het zien om te geloven. Wij zijn de spin in het web voor bouwen in Nederland. Voor een demo, neem contact met ons op: info@inspecter.nl., of gebruik het formulier op onze website: www.inspecter.nl

Interessant? Deel dit bericht.
Share on linkedin
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on print